Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.10.2019, 09:33h


Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča: novi projekt udruge Bioteka u Nacionalnom parku „Krka“

Nakon uspješno provedenih projekata istraživanja bioraznolikosti uz rijeku Krku („Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke“, „Žedan i gladan laboratorij“), Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti već četvrtu godinu zaredom dolazi u Nacionalni park „Krka“ educirati djecu o zaštiti prirode i okoliša na, njima, prilagođen i zanimljiv način.

Na obali rijeke Krke, u blizini Ekološko-informativnog centra „Krka“ Knin, udruga Bioteka provela je projekt pod nazivom „Otključaj tajne živog svijeta – vodena priča!“ kroz dvije radionice s učenicima četvrtih razreda OŠ Domovinske zahvalnosti Knin. Uz istraživanje vodenih i kopnenih staništa kroz kreativne aktivnosti, igre i pokuse, učenici su upoznali i pojmove poput „bioraznolikosti“, „hranidbene mreže“, „invazivnih vrsta“, a osvrnuli su se i na različite prilagodbe vodenih i kopnenih organizama. Pri sakupljanju organizama učenici su koristili mrežice i puve – alate za hvatanje kopnenih beskralježnjaka koje su sami izradili. U istraživanju i određivanju sakupljenih biljaka i životinja pomogli su im povećala, lupe i determinacijski ključevi. Sve to učenici su prošli po već provjerenoj metodi „uradi sam“, uz vodstvo dva iskusna Biotekina edukatora.

Cilj radionica je, kroz upoznavanje bioraznolikosti vrsta lokalnog područja i izravnim kontaktom s organizmima, podići svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša, popularizirati znanost i značaj zaštićenih područja. Projekt će, također, koristiti i učiteljima, koji će metode edukacije, terenskog rada i „napravi sam“ zadataka, moći uvesti i u svoju razrednu nastavu.