Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  30.01.2017, 13:39h


Podržavanje populacije šišmiša na području rijeke Krke

Udruge Bioteka i Tragus pokrenule su projekt „Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke“ sufinanciran sredstvima Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u cilju osiguravanja novih, alternativnih, staništa za obitavanje šišmiša i praćenja stanja njihovih populacija.

Uz pomoć građana koji žive na širem području Krke, udruge Bioteka i Tragus izgradit će dvadeset kućica za šišmiše i postaviti ih na lokacijama oko istraživanog područja rijeke Krke.

Ovim projektom potiče se koncept građanske znanosti, odnosno uključivanja amatera u znanstvene i stručne aktivnosti koje provode za to educirane osobe. Građani znanstvenici tijekom projekta prikupljat će podatke o šišmišima u svojoj lokalnoj sredini i slati ih na daljnju obradu. Šišmiše rijeke Krke proučavat će petnaest institucija i skupina građana (osnovnoškolci, javne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva, planinari i dr.) s područja gradova Knina i Drniša i općina Promina, Kistanje i Ervenik. Građani znanstvenici svojim će primjerom i radom poticati razvoj volonterstva u svojoj zajednici.

Podržavanje populacija šišmiša, jedne od izuzetno značajnih, no, unatoč tome, i najugroženijih skupina sisavaca, vrlo je važno kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini. Jedan od najvećih problema s kojima se bore jest nestanak staništa. Intenzivna sječa starih stabala, u kojima šišmiši mogu obitavati, ili nepotrebno korištenje neselektivnih insekticida, od kojih ugibaju, sve više ugrožavaju opstanak šišmiša. Iz tog će razloga građani znanstvenici kućice postavljati na lokacije za koje utvrde da odgovaraju potrebama šišmiša.

Osnovne informacije o projektu i o šišmišima građani znanstvenici dobili su prilikom dvodnevne edukacije održane u ispostavi JU „NP Krka“ u Drnišu 28. i 29. siječnja. Edukacija uključuje teme poput konzervacijske biologije (primjere iz prakse zaštite šišmiša, te upravljanja i praćenja njihovih populacija, informacije o koristima koje pružaju šišmiši i sl.), utjecaja urbanizacije na šišmiše i ponašanja šišmiša (njihove prehrane, načina lova, migracije). Na idućoj radionici, krajem veljače, izradit će se kućice za šišmiše i održati edukacija o metodologiji prikupljanja podataka o kućicama i slanju tih podataka stručnom timu.

Tijekom proljeća 2017. građani znanstvenici nekoliko će puta izaći na teren i prikupljati podatke o kućici i njenim stanovnicima. Na taj će način biti uključeni u znanstveni i stručni rad, kao i u brigu za lokalni okoliš i prirodu. Doznat će što su to usluge ekosustava, koje su koristi koje ljudima pružaju šišmiši, kako se hrane, love i migriraju i kako koriste eholokaciju.

U lipnju 2017. stručni tim obići sve lokacije na kojima su postavljene kućice te započeti obradu i interpretaciju podataka, koji će na kraju biti javno objavljeni. Svi rezultati ovog istraživanja bit će prezentirani i na svečanosti obilježavanja završetka projekta u Nacionalnom parku „Krka“.