Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.12.2017, 12:33h


Izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ otvorena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“

Izložba je nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, a predstavili su je autorica Dobrila Zvonarek, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. dr. sc. Željko Miletić i stručni voditelj JU „NP Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

Izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ kroz sedam zaokruženih cjelina predstavlja značaj i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i suvremenog posjetitelja. Broj cjelina određen je uočavanjem simbolike broja 7, koji se smjestio u opis rijeke: sedam slapova, sedmi nacionalni park u Hrvatskoj, više od sedamdeset kilometara riječnoga toka. Uvodno predavanje na temu „Rijeka Krka, fenomen krša – suživot čovjeka i prirode“ održao je mr. sc. Drago Marguš, istaknuvši kako JU „NP Krka“ uvijek rado sudjeluje u kulturnim projektima, a može se pohvaliti i bogatom izdavačkom djelatnošću. Kratki pregled izložbe dao je dr. sc. Željko Miletić, koji je za izložbu napisao vrijedne tekstove.

 „Osmisliti i realizirati ovu izložbu bio je izazov jer je toliko toga o Krki već rečeno. Izložba obuhvaća razdoblje od mitskih vremena, legendi i priča koje su se isplele oko Krke do današnjice i dojmova suvremenog posjetitelja. Sve ovo između ostavljam vama“, kazala je Dobrila Zvonarek, jedna od autorica izložbe.

Izložba je nastavak  suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u okviru projekta „Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku“. Do sada su realizirane tri tematske izložbe postavljene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: „Burnum – arheološko blago Krke“, „Krka – tajne podzemlja“, „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“, a kreirana je i virtualna izložba „Prošlost i sadašnjost Krke“.

„Očuvanje prirodne i kulturne baštine mogu ići samo zajedno. Ova je izložba određena simbioza knjige, čovjeka i prirode jer predstavlja prirodne ljepote koje su zabilježile osobe u knjigama“, istaknula je ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatiana Petrić.

 „Ustupajući značaj rijeci zvanoj Krka, izložba utjelovljuje njezin lik na način drugačiji od otprije susretanih; osim što je subjekt izložbe, postaje i medij kroz koji je moguće propustiti priču o osobama koje su u kulturološkoj povijesti ostavile traga“, stoji u predgovoru kataloga izložbe, čije tekstove potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić.

Izložba je prvi puta predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a zatim u Narodnoj knjižnici – Knin u studenom. Nakon gostovanja u Šibeniku nastavit će svoj put gradovima uz rijeku Krku. Izložba se u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ može pogledati do kraja prosinca.