Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  12.11.2019, 11:46h


Predstavljena slikovnica „Mali čuvari prirode“

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ je u ponedjeljak, 11. studenoga 2019., u DV Šibenski tići predstavila slikovnicu „Mali čuvari prirode“.

Slikovnica prati priču o šišmišici Jopi kojoj zagađena voda pomuti proslavu rođendana. Priča ide kroz Nacionalni park „Krka“ i u nju se uključuju brojni likovi koji daju svoje tumačenje zašto je voda „čudnog okusa“ i koje je to strašno stvorenje u vodi – a riječ je o odbačenoj plastičnoj boci. Autorice teksta slikovnice su Marija Gundić i Nikolina Lučić, djelatnice JU „NP Krka“, a ilustracije koje ju krase djelo su Marije Gundić i Zdenke Bilušić, šibenske umjetnice, likovne pedagoginje i voditeljice Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. 

Priča je nastala još 2008. godine kao dio edukativnih radionica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ za najmlađe, a od tada je Ustanova razvila niz edukativnih programa. Ove godine njih je šest verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Edukativni programi obuhvaćaju predavanja, ekološke radionice, terensku nastavu i sportske aktivnosti, a teme se odnose na biološku raznolikost i zaštitu prirode.

Kroz priču o šišmišici Jopi, djeca upoznaju različite životinje koje obitavaju unutar granica Parka: zmije kravosasa i crvenkrpicu, vidre, kornjaču i sovu, na njima prilagođen način.
Kako je napravljena sa svrhom da kod najmlađih razvija ljubav prema prirodi i svijest o njezinom očuvanju, promocija slikovnice „Mali čuvari prirode“ održana je u DV Šibenski tići. Nakon kratkog predstavljanja, djeci su podijeljene slikovnice te je održana radionica na kojoj su djeca od recikliranih materijala izrađivala likove iz slikovnice koji će po završetku radionica biti izloženi u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.