Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  04.08.2017, 09:16h


Ugašen požar u NP „Krka“

 

Požar koji je u utorak, 1. kolovoza 2007. u poslijepodnevnim satima zahvatio područje općine Kistanje nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku „Krka“.

Širenje požara prema Nacionalnom parku „Krka“ spriječeno je zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi.

U srijedu prijepodne, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i vjetra, požar, koji je bio lokaliziran izvan granica NP „Krka“, ponovno se rasplamsao. Požar je ušao u Park na području nizvodno od manastira Krka, spustio se Carigradskom dragom do rijeke i prebacio na drugu stranu kanjona, prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski.

U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi a na desnoj obali na području općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa, gdje je gorio sve do četvrtka navečer. Zbog neposredne ugroženosti, dio stanovnika zaseoka Verovići i Krnete evakuiran je na nekoliko sati.

Četvrtoga kolovoza više nigdje u NP „Krka“ nije bio vidljiv otvoreni plamen, nego samo mjestimična izdimljavanja, pa su nadležna tijela potvrdila da je požar lokaliziran.

Požar koji je tijekom dva dana gorio u NP „Krka“ zahvatio je oko 200 ha površine Parka, i to uglavnom nepristupačnog kanjona, izvan sustava posjećivanja. Upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara.

Sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ niti jednog trenutka nije bila ugrožena.

Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava.