Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  15.10.2019, 08:28h


Školski kalendar za 2019./2020.

U ponedjeljak, 14. listopada 2019. u Posjetiteljskom centru NP „Krka“ u Laškovici učenicima Područne škole Dubravice i Područne škole Rupe predstavljen je školski kalendar za školsku godinu 2019./2020. u izdanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

S obzirom da se Posjetiteljski centar nalazi u zgradi nekadašnje osnovne škole i da krasi naslovnicu ovogodišnjeg školskog kalendara, odabir mjesta za njegovu prezentaciju nametnuo se sam po sebi. Kalendar prati aktivnosti kroz školsku godinu, od rujna do lipnja. Na njemu su označeni praznici i blagdani, te datumi važni za zaštitu prirode.

Tema ovogodišnjeg kalendara je biciklizam. Na predstavljanju su se djeca upoznala s biciklističkim rutama u NP „Krka“ i naučila koje su primjerene njihovom uzrastu i tjelesnim sposobnostima. Darko Rogulić iz Auto-moto društva Šibenik održao je kratko predavanje o sigurnom upravljanju biciklom, uz praktičnu demonstraciju na poligonu.

Otvorenjem Posjetiteljskog centra Nacionalnog parka „Krka” u zgradi stare osnovne škole u Laškovici 2018. godine, to malo mjesto, tri kilometra udaljeno od Roškoga slapa, postalo je središtem mreže pješačkih i biciklističkih ruta uz rijeku Krku. Centar ima recepciju, bife, suvenirnicu i dvoranu sa šezdeset sjedećih mjesta, idealne za održavanje konferencija, predavanja i edukacija.

Školu u Laškovici pohađali su učenici nižih razreda osnovne škole. Na katu školske zgrade nalazio se stan za učitelja a imala je i kuhinju. Osamdesetih godina u prizemlju je organiziran i omladinski dom, mjesto u kojem su se mladi okupljali i družili u slobodno vrijeme. Normalan život i druženje prekinuo je Domovinski rat: 1991. godine mjesta Laškovica i Rupe okupirana su a škole u njima uništene. Zbog malog broja djece, nakon rata škola u Laškovici nije obnovljena, pa djeca do četvrtog razreda pohađaju školu u obližnjim Rupama. Zgradu stare osnovne škole od potpune je devastacije spasila Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, koja ju je 2018. obnovila i stavila u funkciju Posjetiteljskog centra NP „Krka“. Danas dječji koraci opet odzvanjaju školom, i to koraci djece iz svih krajeva svijeta, koja su došla otkrivati i istraživati Krkine raskošne prirodne ljepote.