Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  20.07.2018, 07:30h


Svjetski tjedan vretenaca

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju Svjetskog tjedna vretenaca u petak 20. srpnja u 10 sati na Skradinskom buku.

Djelatnici JU „NP Krka“ su na Carskom vidikovcu na Skradinskom buku održali edukativno-kreativnu radionicu za djecu kojom su naše najmlađe upoznali s čarobnim svijetom vretenaca. Svjetski tjedan vretenaca ove godine obilježava se od 16. do 22. srpnja u organizaciji udruge British Dragonfly Society.

Vretenca su skupina beskralješnjaka koja svojim životnim ciklusom povezuju vodene i kopnene ekosustave. Pojavili su se na Zemlji prije 320 milijuna godina i zadržali su svoj prvobitni oblik. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno je 38 vrsta vretenaca a 9 ih je uvršteno u Crvenu knjigu vretenaca Hrvatske. Na međunarodnoj razini sve je više događanja vezanih za podizanje svijesti o toj za ekosustav iznimno važnoj vrsti koja je indikator čistoće okoliša i kvalitete staništa. Nažalost, industrijskim onečišćenjem, regulacijom vodotoka i isušivanjem močvarnih staništa, vretenca su ugrožena i sve ih je manje.

 

Što to treperi posred lista,

Nije leptir, nije glista.

Nježnih krila kao perce

Na suncu blista maleno vretence.