Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.03.2018, 14:20h


Mali arheolozi učili o antičkim vremenima na rijeci Krki

Arheološka radionica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku

Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ pripremila je edukativne radionice iz područja kulturnopovijesne baštine, iz antičkog doba, koje nam je u nasljeđe ostavilo vrijedne arheološke nalaze, kao što je rimski vojni logor Burnum. Upravo prostor amfiteatra Burnum i pripadajuće arheološke zbirke u Eko kampusu u Puljanima predviđeni su kao mjesta održavanja radionica, kako bi djeca usvajala nova znanja u izravnom okruženju slavne povijesti svoga zavičaja. Do završetka radova u kampusu, radionice se mogu održavati i u školama, a prva je održana u četvrtak, 22. ožujka u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, ujedno kao i ogledna radionica za zainteresirane ravnatelje drugih škola s područja Šibensko-kninske županije. 

Tradicionalna uloga muzeja prema kojoj muzej čuva, interpretira i izlaže predmete zbirki, ustupa mjesto novoj ulozi u kojoj muzej postaje svojevrstan kulturni i edukativni centar, ali i mjesto dobre zabave. Osnovna ideja vodilja je pridobivanje pažnje najmlađe populacije i predstavljanje muzeja i kulturne baštine na zanimljiv način.

Program edukacije obuhvaća šest radionica predviđenih za grupu do najviše dvadesetero djece u dobi od sedam do trinaest godina. U pojedinim radionicama predviđene su varijante za mlađu i stariju djecu. Zajednički cilj radionica je upoznavanje s osnovama arheologije, a posebno antičke arheologije: rimske vojske, numizmatike, mitologije i svakodnevnog života na zabavan, djeci prilagođen način, a svaka radionica sastoji se od nekoliko cjelina.

Prva radionica: „Znanost ispod površine otkriva što je to arheologija, „Dođoh, vidjeh, pobijedih“ bavi se rimskom vojskom, treća radionica: „Pismo glava“ proučava antičku numizmatiku, dok će djeca na radionici: „Dvanaest veličanstvenih“ usvojiti osnove rimske religije. Šesta  radionica: „Pišem brišem“ učit će djecu pisanju na antički način, rimskim brojevima i epigrafiji. Sve su radionice osmišljene da djeca usvajaju znanje kroz igru, na zabavan i interaktivan način, u izravnom doticaju s arheološkim nalazištem i predmetima koji su na njemu nađeni. 

Tiskane su i dvije publikacije: „Burnum 4 Kids“ i „NP 'Krka' i Rimljani – arheologija za znatiželjnu djecu“ i radni listići, koji će djeci na zanimljiv i jednostavan način približiti povijesnu važnost Burnuma i brojne arheološke aktivnosti koje ga i danas čine „živahnim“ logorom.