Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.05.2020, 18:30h


Šumska radionica na Stinicama u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, u stoljetnoj šumi na obali Visovačkog jezera, na Stinicama održana je radionica "Po znanje u šumu" za predškolce iz doma „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću.

Nacionalni park „Krka“ jedan je od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova i zato rado surađuje s djecom kroz brojne edukativne radionice. Nakon dva mjeseca stanke,  djeca su opet u Parku u društvu edukatora, u igri i s olovkom u ruci, u ambijentu baš po mjeri djeteta.

Šuma je oduvijek imala posebno mjesto u svijetu mašte. U njoj žive vuk, patuljci, vilenjaci i ostala magična bića iz brojnih priča i bajki. Pored poznatih šuma iz popularne kulture, poput Šervudske ili Šume Striborove, i Nacionalni park „Krka“ ima svoju slavnu šumu. Stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama, iako površinom mala, sa svega osam hektara, smatra se jednom od najvrjednijih takvih sastojina u Hrvatskoj. To je čini idealnim mjestom za izvorni i cjeloviti doživljaj šumskog svijeta i učenje o njegovim značajkama. Na rubu šume nalazi se posjetiteljski centar Visovačka kuća „Kuželj“, u kojem je uređen stalni izložbeni postav Lugareva kuća, o autohtonoj šumskoj zajednici hrasta medunca i bijelog graba.

Edukativna radionica Po znanje u šumu namijenjena je djeci svih uzrasta i dio je projekta Vratimo djecu prirodi. Cilj ove radionice je da djeci ponudi izvorni doživljaj prirode i šume na autentičnom lokalitetu. Obuhvaća vođenu šetnju šumom, s podukom o ulozi šume i koristima od nje i pravilima ponašanja u šumi, potom obilazak izložbe Lugareva kuća, vidikovca i , na koncu, edukativne igre u dvorištu posjetiteljskog centra. Među zanimljivim zadaćama šumske radionice jesu prepoznavanje kore različitog drveća, upoznavanje s mikrosvijetom kukaca koji ispod nje žive, promatranje prirode očima kukaca, prepoznavanje zvukova i raspoznavanje mirisa, ali i zabavne mozgalice i radni listići na temu života šume.

Danas, kada su se obitelji vratile u prirodu, obrazovno-odgojna uloga zaštićenih područja još je veća. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već godinama provodi edukativne programe za djecu, koja kroz igru, aktivno učenje i grupni i samostalni rad sustavno upoznaju bogatu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu.