Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  19.10.2017, 13:39h


Dani kruha na Roškom slapu

Učenici razredne nastave Katoličke osnovne škole Šibenik posjetili su Roški slap u povodu obilježavanja Danā kruha, koji se iz zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju u listopadu.

Pridružila su im se i djeca iz dječjeg vrtića iz Drniša pa je Roški slap žuborio dječjim smijehom i grajom. U obnovljenim vodenicama imali su priliku vidjeti tradicijski način izrade kruha, od mljevenja žita u mlinovima do oblikovanja tijesta u kruh, koji se potom peče ispod peke u starinskoj kužini. Na kraju se kruh blagoslivlja, kako bi ga blagovali zahvalni zemlji u kojoj je raslo sjeme, vrijednim rukama koje su je obrađivale i umješnim prstima koji ga s ljubavlju spravljaju. Za prigodni ugođaj pobrinula se i ženska klapa Skradinke, jer, kao što se brašno mijesi s kvasom, tako se i radosni trenutci najbolje miješaju s pjesmom.

Dani kruha vezuju se za Svjetski dan hrane (16. listopada), koji se obilježava kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Obilježavaju ih ustanove koje rade s djecom, upravo zato da bi se kod najmlađih razvila svijest o problemu gladi u svijetu, ali i da bi ih se upoznalo s prehrambenim navikama u njihovu zavičaju i s tradicijskim načinima privređivanja i uzgoja sjemena.

Upravo su vodenice na Roškom slapu važno svjedočanstvo o povijesti i tradicijskom životu u ovome kraju. Kao dio sustava predindustrijskih postrojenja na rijeci Krki, jedan su od najočuvanijih etnografskih spomenika Dalmatinske zagore. Također, edukacija, kako o prirodnim vrijednostima, tako i o kulturnopovijesnoj baštini, važan je segment djelovanja Nacionalnog parka „Krka“ i suradnje s obrazovnim institucijama u Šibensko-kninskoj županiji.