Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  25.01.2018, 08:04h


Izložba, predavanje i kreativne radionice na Noći muzeja u Gradskom muzeju Drniš

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se će se godine pridružiti obilježavanju Noći muzeja. U suradnji s Gradskim muzejom Drniš, predstavit će izložbu koja je rezultat jedne druge uspješne suradnje, one s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Tako će u petak, 26. siječnja 2018. u 18 sati Noć muzeja u Gradskom muzeju Drniš otvoriti izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, autorice Dobrile Zvonarek. Osim autorice, izložbu će predstaviti Joško Zaninović, ravnatelj Muzeja, i dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u Nacionalnom parku „Krka“. Pritom će se za oživljavanje ugođaja s kraja 19. i početka 20. st., kada je Krku posjetio i car Franjo Josip sa suprugom Elizabetom, pobrinuti glumci odjeveni u raskošne krinoline i frakove, sa šeširima i cilindrima i ostalim modnim dodacima toga vremena. U 19 sati na rasporedu su kreativne radionice za djecu: izrada dalmatinske kape, izrada sovica od prirodnih materijala i izrada povijesnih kostima, u čemu će djeci pomagati djelatnici JU „Nacionalni park Krka“.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji i sport“, pa će tako u 19:30 biti održana prezentacija „Povijest sporta u Drnišu“. Viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina pripremio je kratki presjek razvoja sporta i rekreacije na širem drniškom području. Potom će mlade snage drniških sportskih klubova predstaviti sportove zastupljene u Drnišu i najmlađima objasniti osnovna pravila najpopularnijih sportova. Nakon toga slijedi kreativna radionica izrade rukometnoga sportskog terena i igrača od kartona i kolaž-papira, te zabavne igre za najmlađe: antičke igre za djecu i „pucanje“ slobodnih bacanja.

Za glazbenu kulisu i dobar zvuk pobrinut će se drniški bend Dernis JAM, koji će cijelu večer, počevši od 20 sati, prisutne zabavljati najpoznatijim stranim i domaćim glazbenim uspješnicama.

Gradski muzej Drniš pripremio je i fotokutak, opremljen raznim rekvizitima, kako bi posjetitelji Noć muzeja 2018. zadržali u dugom sjećanju, a Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pobrinut će se za gastrokutak, u kojem će djelatnici pripremati ukusne zalogajčiće i zdrave napitke prema tradicionalnim receptima, u skladu s ovogodišnjom temom – jer svakom pravom ili rekreativnom sportašu trebaju ukusni i nutritivno vrijedni obroci.

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija. Geslo „Muzeji i sport“ govori da je u ovogodišnjoj manifestaciji naglasak stavljen na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, na poticanje lokalnih inicijativa za očuvanje i usporedno vrednovanje sporta u svim njegovim oblicima, na stvaranje ozračja osjetljivosti za sport kao kulturološke vrijednosti, na njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivno uključivanje posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranje nove muzejske publike.