Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  06.04.2018, 08:52h


NP "Krka" na europskim turističkim sajmovima

Nacionalni park „Krka“ svake godine sudjeluje na turističkim sajmovima kako bi predstavio nove projekte i upoznao posjetitelje s prirodnim ljepotama i kulturnopovijesnom baštinom Parka.

Međunarodno predstavljanje Nacionalnog parka „Krka“ već tradicionalno počinje na sajmu Borsa Mediterranea del Turismo Archeologico u Paestumu, u Italiji. Cilj ovog vodećeg svjetskog sajma arheologije i turizma jest promocija komercijalnog korištenja arheoloških destinacija, a Nacionalni park „Krka“ na njemu predstavlja vrijedno arheološko nalazište, rimski vojni logor Burnum, koji je kao dio kulturnopovijesne baštine otvoren za posjećivanje i kao takvog ga se vrednuje i prezentira kroz brojne publikacije i edukacije za djecu.

Prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ predstavljaju na suvremeno opremljenom štandu, uz projekciju filmova, 3D naočale, brojne informativne brošure i degustaciju tradicionalnih slastica i likera s ovog područja. Na turističkom sajmu Ferien-Messe Wien u Beču posjetitelji su mogli saznati da je Skradinski buk i Manojlovački slap posjetio i car Franjo Josip I. sa suprugom Elizabetom – na uređenom vidikovcu na Manojlovcu, na mjestu s kojeg se Car divio slapu, nalazi se i spomen-ploča podignuta u sjećanje na taj događaj.

Aktivni zeleni turizam i aktivni boravak u prirodi bili su tema ovogodišnjeg Natour Alpe-Adria u Ljubljani, na kojem su djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ predstavili 29 km pješačkih i 470 km biciklističkih staza koje su u pripremi. U veljači su održana dva sajma, Holiday World u Pragu i BIT Milano, na kojima su sudjelovali i predstavnici Nacionalnog parka „Krka“. Riječ je o događanjima s dugogodišnjom tradicijom i ugledom u svijetu turizma i putovanja, koja okupljaju stručnjake i ciljanu javnost iz toga područja.

Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije sudjelovali su i na sajmovima na području Beneluxa, u belgijskom gradu Ghentu i nizozemskom Utrechtu. Oba sajma naglasak stavljaju na aktivni odmor, biciklizam i pješačenje. Posjetitelji su iskazali veliki interes za odmor u prirodi i smještaj u mirnijem, ruralnom području, uz mogućnost bavljenja raznim aktivnostima u prirodi, što je u korelaciji s projektima koje Nacionalni park „Krka“ provodi a tiču se održivog razvoja, cikloturizma i poticanja lokalnog stanovništva na gospodarsku djelatnost.

U ožujku se Nacionalni park „Krka“ predstavio na najvećem turističkom sajmu u Bavarskoj, f.re.e. u Münchenu, kao i na sajmu ITB u Berlinu, u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije. S istim partnerom predstavio se i na sajmu Salon Mondial du Tourisme u Parizu. Više od četiristo izlagača predstavilo je svoju bogatu ponudu, podijeljenu u šest tematskih cjelina: drukčija putovanja, smještaj, obiteljska putovanja, kulturu i baštinu, knjige i publikacije i nezaboravna putovanja.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode i ove su se godine zajedno predstavili na „domaćem terenu“, ovogodišnjem izdanju sajma Place2Go u Zagrebu, na interaktivnom štandu brenda Parkovi Hrvatske. Osamnaest hrvatskih parkova svoje je vrijednosti objedinilo pod zajedničkim brendom Parkovi Hrvatske kako bi posjetiteljima sajma približili najprepoznatljivija i najposjećenija nacionalna zaštićena područja, koja su ujedno i glavni stupovi očuvanja prirode i bioraznolikosti, pametnog korištenja i održivog razvoja dragocjenih prirodnih resursa, te nositelji ekonomskog razvoja područja u kojima se nalaze.

Predstavnici Nacionalnog parka „Krka“ u travnju putuju još na sajam B-Travel u Barceloni a u rujnu na sajam u Veroni.