Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  20.07.2021, 14:34h


Obilježavanje Dana općine Promina

U petak, 23. srpnja Općina Promina slavi 138. Dan općine i spomendan poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata, u povodu kojeg je tijekom cijelog tjedna organiziran bogat kulturni program.

Danas je u sklopu obilježavanja toga dana svečano otvoren Kulturni centar Mratovo, smješten u obnovljenom prostoru nekadašnje osnovne škole. Kako bi se prisjetili radosnih školskih dana, prvi organizirani događaj u novom prostoru bilo je prigodno predavanje i predstavljanje knjige Biljni i životinjski svijet prominskog kraja dr. sc. Drage Marguša.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se svečanom otvorenju Kulturnog centra Mratovo izložbom „Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških istraživanja“. Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja.

Nedaleko od Kulturnog centra Mratovo nalazi se crkva sv. Martina, najstarija starohrvatska crkvica na tom prostoru (14. st.).

Općini Promina čestitamo rođendan i želimo još mnogo sretnih i uspješnih ljeta!