Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.11.2019, 07:36h


Povratak u geološku prošlost: rođenje rijeke Krke

 

Nakon što smo prošle zime predstavili pješačke staze i vidikovce, ove godine počinjemo s predstavljanjem bogate prirodne baštine Nacionalnog parka „Krka“.

S obzirom na raznolikost staništa i veliku bioraznolikost, odnekud smo morali početi pa smo odlučili početi – od početka. Iako se Krka i krajolik uz nju doimaju vječnima, rađanje rijeke i stvaranje krša, oblikovanje zaravni, usijecanje kanjona i izdizanje sedrenih barijera trajalo je eonima ostavivši nam tragove iz kojih danas iščitavamo geološku prošlost toga prostora.

Upravo o tome bit će riječi sljedećih tjedana, tijekom kojih ćemo vam, u prvom ciklusu, kroz desetak tekstova sažeto predstaviti neke od nevidljivih procesa koji su pejsaže kojima se divimo učinili takvima kakvi jesu. Spomenut ćemo izvor, planine na obzorju, blagotvornu klimu, pritoke koji napajaju Krku... ukratko, ono što bi u udžbeniku geografije pronašli pod znanstvenim pojmom „reljef“ a što u duhu osjećamo kao naš zavičaj, kojemu se svakodnevno divimo očima.

U drugom ciklusu pokušat ćemo vam prenijeti sve što znamo o temeljnom fenomenu Nacionalnog parka „Krka“ – sedri. Iako se sedreni slapovi rijeke Krke zbog svoje veličanstvenosti doimaju vječnima, nastajanje sedre, osedravanje, stalan je i dinamičan proces međusobnog djelovanja fizikalno-kemijskih činitelja i živih organizama u vodi. Postanak i razvitak sedrenih barijera oblikovao je današnji izgled riječnoga korita i obilježja živoga svijeta Krke. Zato vas želimo upoznati s čimbenicima koji sudjeluju u stvaranju sedre, kako biste bolje razumjeli i cijenili svu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta.

Ukratko, ljepote koje danas dolaze vidjeti ljudi iz cijeloga svijeta priroda je stvarala milijunima godina, a mi ćemo pokušati zagrepsti u slojeve stijena kako bismo vam na zanimljiv i edukativan način prikazali našu zajedničku prošlost.