Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.01.2018, 13:30h


Predstavljanje zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa u povodu 33. rođendana Nacionalnog parka „Krka“

U povodu svog 33. rođendana, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je u srijedu, 24. siječnja 2018. u 12 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik zbornik radova Znanstveno-stručni skup Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku 'Krka'“.

Knjiga je rezultat istoimenog znanstveno-stručnog skupa održanog u rujnu 2015. u povodu tridesete obljetnice proglašenja Nacionalnog parka „Krka“.

U ime nakladnika, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, pozdravnu riječ uputio je njezin ravnatelj, mr. sc. Krešimir Šakić, koji je tom prilikom istaknuo: „Svaka godina u razvoju ima svoj značaj ali je po velikom broju parametara prošla godina bila jedna od Krkinih najboljih godina. Nastavljen je trend porasta broja posjetitelja što se odrazilo na financijsku situaciju što je pak dovelo do povećane odgovornosti i ulaganja sredstava u NP „Krka“, lokalnu zajednicu i cijelu županiju. Brojne aktivnosti su nastavljene u zaštiti, monitoringu i obogaćenju posjetiteljskih sadržaja ali i pokrenute nove u mjerama ograničenja broja posjetitelja čime smo se istaknuli kao prvo zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj koje je aktivno započelo s provođenjem. Međutim, ono što je sigurno zabilježilo prošlu godinu i što će nam biti uzlet u ovoj godini su tri europska projekta, jedan na kojem smo samo partner gdje će se mjeriti kvaliteta vode te dva koja provodimo kao nositelji a radi se o razvoju srednjeg i gornjeg toka Krke i uređenju centra za upravljanje posjećivanjem na Lozovcu“.

Zbornik su predstavili dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u NP "Krka", urednik zbornika, prof. dr. sc. Ivan Martinić, sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i akademik Nenad Cambj.

Dr. sc. Drago Marguš pritom je kazao: „Zbornik sadržava 66 radova 134 autora, s recentnim znanstveno-stručnim podacima, prikupljenim u cilju ocjene stanja istraženosti prirodne i kulturne baštine i analize pitanja upravljanja, očuvanja i održiva gospodarskog razvitka NP „Krka“. U nastojanju da upotpuni znanje o rijeci Krki i Nacionalnom parku „Krka“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ prethodno je organizirala dva uspješna interdisciplinarna simpozija. Prvi, pod nazivom „Nacionalni park 'Krka': stanje istraženosti i problemi zaštite ekosistema“, organizirala je 1989., u suradnji s Hrvatskim ekološkim društvom, drugi, „Rijeka Krka i Nacionalni park 'Krka': prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak“, 2005. godine, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom. Oba simpozija rezultirala su zbornicima, prvi s 46 radova 72 autora i koautora, drugi s 85 radova 136 autora i koautora“.

Zbornik je 55. knjiga u izdavaštvu Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ od 1994. i predstavlja referentnu znanstvenu publikaciju kako je istaknuo prof. dr. sc. Ivan Martinić koji je nastavio: „Zbornik se ističe širinom obuhvata koju su imali autori u pripremi tema i korištenju citata. JU „NP Krka“ je veliki istraživač na području aktivne zaštite i održivog upravljanja, posjeduje veliki opus i kontinuitet istraživačkog rada po čemu je svjetski prepoznata i prvak u Republici Hrvatskoj. Vodič je u kojem JU „NP Krka“ pokazuje visoku razinu odgovornosti i na izazove odgovara na najbolji znanstveni i stručni način problematizirajući ključna pitanja u sadašnjosti i budućnosti poput mjera očuvanja flore i faune, zaštite ranjivih ekosustava, prilagodbe klimatskim promjenama, upravljanja posjetiteljima, rizicima posjetitelja, partnerstva s lokalnim zajednicama. Vrijednost istraživačkog opusa Krke bi se mogao mjeriti s opusom nekih od instituta za primijenjena ekološka istraživanja. Istraživači rado dolaze na Krku jer u NP „Krka“ imaju podatke, stručne djelatnike, pristup, alate ali prije svega prate trendove“.

Zbornik ima daleko šire značenje nego je to područje Krke te osim što predstavlja izvrstan doprinos znanstvenoj zajednici na području zaštite prirode on je i kapitalna vrijednost za zaštitu kulturnopovijesne baštine na Krki o čemu je svjedočio akademik Nenad Cambj: „Zbornik je kapitalno znanstveno djelo koji je sažeo čudo prirode u istraživanja i vrijedne radove. Imao sam čast od samog početka sudjelovati na istraživanju rimskog vojnog logora Burnum koji mora postati generator svih budućih kulturnopovijesnih kretanja na sjevernom dijelu Parka. JU „NP Krka“ napravila je iskorak u razvoju i zaštiti kulturnopovijesne baštine pozvavši nas arheologe na Burnum. Odmah smo otkrili Vespazijanov natpis a od tada neizmjerno važne artefakte koji su izloženi u arheološkoj zbirci u Eko kampusu Puljane. Pronađeni materijal je prebogat i mogao bi napuniti više muzeja, ne samo u Eko kampusu Puljane već i diljem svijeta. Burnum je već sada prepoznat kao budući zalet Krke gdje će dolaziti ljudi iz cijeloga svijeta kako bi shvatili srž postojanja Rimske države a to je vojska. Rimske legije i danas mogu biti uzor organizacije i promišljanja.“

Znanje je temelj promišljanja i donošenja svih odluka o budućnosti i razvoju „Nacionalnog parka Krka“. Zato je ovakav zbornik, kao plod entuzijazma djelatnika Nacionalnog parka „Krka“ i vanjskih suradnika, vrijedan dokument koji pomaže usmjeravanju održiva razvoja u skladu s izvornim vrijednostima. Upravo je to bio motiv uvođenja novog modela upravljanja kroz ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku, radi zaštite temeljnog fenomena i povećanja kvalitete doživljaja posjetitelja.

S tim ciljem realiziraju se i brojni drugi projekti. Ove godine bit će otvoren novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, koji će biti polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke. Novost je i pokretanje cikloturizma, odnosno otvorenje biciklističkih ruta na srednjem i gornjem toku rijeke, koje nas očekuje u 2018. Nakon što su prošle godine odobrena sredstva za projekt „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“, usmjeren na razvoj posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka, 2018. je za Nacionalni park „Krka“ počela odličnim vijestima: drugi projekt prijavljen na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD), projektni prijedlog „Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac“ uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja, pa se očekuje donošenje Odluke o financiranju. Uz jačanje svijesti o potrebi zaštite prirode i očuvanja čistog okoliša, bit će to najljepši rođendanski dar Nacionalnom parku „Krka“. Ti će projekti pridonijeti boljem upravljanju Parkom, a samim tim i boljem doživljaju Parka kod posjetitelja, očuvanju prirode, razvoju sustava edukacije i jačanju gospodarskog potencijala lokalnog stanovništva.