Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  05.01.2018, 10:03h


Ako je zima, nije lav – zagrijte se šetnjom u Nacionalnom parku „Krka“!

 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pripremila je program obilazaka Parka za razdoblje od 8. siječnja 2018. do kraja ožujka 2018.

Kada otpadne i posljednji požutjeli list crnog jasena nošen hladnom burom s Velebita, tada zima srebreni sedrene slapove Skradinskog buka za raskošne haljine i mreška vode Roškoga slapa u nizove ogrlica, kojima će se zaodjenuti strašna božica zime Morana za svoj ples do proljeća.

Pročistit će zrak, izbistriti vodu i ogoliti drveće, a na zemlju spustiti počinak da i čovjek koji njome kroči odmori dušu i nauživa oči. „U vrijeme sijanja uči, u vrijeme žetve podučavaj, a u vrijeme zime uživaj“, kazao je pjesnik i slikar William Blake.

Nije li voda najčarobnije zrcalo prirode i nije li Krka, graditeljica slapova i nositeljica života, oblikovala bajkovite pejsaže, koji se čitavog svog vijeka ogledaju u njenim vodama, kao što se dijete najljepšim vidi u majčinim očima. „Na ovom svijetu nema ničeg blažeg ni istančanijeg od vode. Ali ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno. Slabo nadvladava snažno, tvrdoća popušta pred nježnim. To svako zna, pa ipak nitko ne djeluje u skladu s tim“, rekao je to Lao-ce, veliki kineski filozof iz 6. st. prije Krista.

Nije li sretan svaki čovjek koji može koračati stazama ovakve veličanstvene prirode i pustiti da mu svojom ljepotom zima zarumeni obraze i svježim dahom ispuni pluća jakošću.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pripremila je zato program obilazaka Parka za razdoblje od 8. siječnja 2018. do kraja ožujka 2018. Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

Također, podsjećamo da je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila. 

Programe obilazaka Parka pogledajte na linku: http://www.np-krka.hr/stranice/programi-obilaska/197.html