Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.10.2018, 12:23h


Svjetski dan životinja obilježen brojnim radionicama s djecom

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ovogodišnji Svjetski dan životinja obilježila je nizom edukativnih radionica za djecu diljem županije.

U četvrtak, 4. listopada djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ posjetili su djecu u Osnovnoj školi Petra Krešimira IV. Šibenik i održali im radionicu Legenda o zmajevoj djeci, koja najmlađima približava tajanstveni svijet podzemlja, odnosno život biljnih i životinjskih vrsta koje u njemu obitavaju.

Istoga dana, na poziv udruge Čarobni svijet, gostovali smo u Kninu s radionicom Dajmo više za šišmiše, kojom se, na djeci prilagođen i zabavan način, nastoje razbiti neke od predrasuda prema šišmišima, poput one da piju krv ili da se zalijeću u kosu i zapliću je. S udrugom Čarobni svijet vežu nas dugogodišnja suradnja i sličan pristup radu s djecom, koji uključuje poticanje stvaralačkih sposobnosti, razvijanje navika i odgovornosti u čuvanju okoliša i učenje kroz igru i druženje.

U petak, 5. listopada održana je 3R (reduce, reuse, recycle) radionica na otoku Prviću, u sklopu festivala Kreativni dani Fausta Vrančića. 3R radionica osmišljena je tako da se kreativno upotrebljavaju materijali koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. Aktivnosti koje radionicu i reciklirane materijale čine posebnima jesu izrada perlica od sjajnoga novinskog papira, glačanje PVC vrećica i izrada različitih predmeta, poput torbica, od tih vrećica, recikliranje matiranog novinskog papira dodavanjem bezopasnih boja u blenderu, te izrada crteža i različitih ukrasnih oblika, njihovo ukrašavanje i oslikavanje.

Svjetski dan životinja međunarodni je dan posvećen pravima životinja i njihovom blagostanju, s posebnim naglaskom na čovjekov odnos prema njima i važnost svih životinja za život na Zemlji. Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istaknuo nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od pedeset do sto pedeset vrsta, a glavni uzrok ugroženosti životinjskih vrsta jest čovjek. Za obilježavanje Svjetskog dana životinja odabran je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika životinja.