Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.10.2019, 07:41h


Zasadi drvo, ne budi panj!

OŠ Kistanje pridružila se akciji „Zasadi drvo, ne budi panj!“ uz pomoć Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koja im je donirala osamnaest sadnica autohtonih sorti masline.

Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima i djelatnicima JU „NP Krka“ prvi dan akcije proveli oplemenjujući okoliš škole, ostavivši na taj način u naslijeđe učenicima koji će doći poslije njih nešto uistinu vrijedno – malo ljepši i zeleniji svijet.

Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ organizirana je, u svjetlu požara u Amazoni i Sibiru, krajem kolovoza preko Facebooka, s ciljem da se što više pojedinaca, udruga i organizacija motivira da za vikend od 25. do 27. listopada posade barem jedno (autohtono) stablo kako bi time doprinijeli ozelenjivanju svoje životne sredine i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Stabla poboljšavaju kvalitetu života na brojne načine. Osim onog najneposrednijeg, a to je pružanje hlada i, posljedično, smanjenje temperature zraka, ona služe i kao pročistači zraka i proizvođači kisika, spremaju ugljikov dioksid iz zraka, čime pridonose smanjenju efekta staklenika, smanjuju količinu buke, brzinu vjetra i isparavanje vode s travnatih površina, a ne treba zanemariti ni njihovu estetsku funkciju.

Ono što je u cijeloj priči najvažnije jest to da treba paziti na to da se sade isključivo autohtone biljke kako se ne bi napravilo više štete negoli koristi jer sadnja invazivnih stabala može imati dalekosežne i opasne posljedice po cjelokupni ekosustav.

Zbog svega toga, JU „NP Krka“ rado se odazvala pozivu ravnateljice OŠ Kistanje Sanje Marasović Stručić, prof., da školi donira sadnice za tu akciju.