Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Ptice

Petar Sabol (Čakovec 1981.) fotografijom se bavi od 2007. godine. U fokusu njegova zanimanja jesu fotografije prirode, posebice makrofotografije motiva iz životinjskog svijeta koje ljudi nemaju prilike vidjeti.

Osim po motivima divlje prirode, Sabolove se fotografije ističu i nevjerojatnim kadrovima, u kojima je glavni kompozicijski sastojak (najljepše) prirodno svjetlo.

Kao jedan od najuspješnijih i najpriznatijih hrvatskih fotografa, Sabol je od 2012. do danas sudjelovao na mnogim međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l'Art Photographique). Sedam je puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP-ovom plavom značkom. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta, tako da ukupan broj nagrada koje je dobio premašuje brojku 500. Imao je i sedam samostalnih izložbi. Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima. Njegova fotografija „Natural abstract“ nagrađena je FIAP-ovom zlatnom medaljom u makrokategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te je trajno pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Tema ove serije fotografija su ptice, jedini živući „potomci“ dinosaura. Hrvatska je na europskom kontinentu u samom vrhu po raznolikosti faune ptica: zabilježeno je 400 vrsta ptica od kojih je 230 gnjezdarica. Brojnim vrstama populacija se smanjuje od druge polovice 20. stoljeća, pa i na području Republike Hrvatske postoji mnogo kritično ugroženih vrsta. Nestajanje tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva, sječa starih šuma, razvoj turizma te krivolov samo su neki od razloga ugroženosti ptica.

Sve vrste ulovljene vještim fotografskim okom i prikazane na ovoj izložbi posjetitelji NP „Krka“ imaju prilike vidjeti i uživo unutar Parka. Područje Nacionalnog parka „Krka“ dom je 229 vrsta ptica unutar sedam različitih staništa. Primjerice, sivog ćete sokola vidjeti uz stijene i litice u kanjonima Krke i Čikole, u šumama vrbe i topole smjestio se kos, dok na području oko Skradina i Skradinskog buka dovoljno pažljivo oko može uočiti ptice koje se ovdje ne gnijezde, poput sive i sve ugroženije velike bijele čaplje. U šumama alepskog bora i čempresa, koje su također zastupljene na spomenutom području, vidjeti i čuti možete zelendura i veliku sjenicu, dok pčelarice, koje su među najšarenijim pticama u Hrvatskoj, nastanjuju strme odrone uz ceste i putove.

Od svih vrsta ptica koje obitavaju na području Republike Hrvatske, Petar Sabol vještim je okom svoga objektiva za ovu izložbu „ulovio“ dvanaest vrsta. To su:

 1. Vodomar ribar (Alcedo atthis)
 2. Bijela čaplja (Ardea alba)
 3. Crni kos (Turdus merula)
 4. Crvendać (Erithacus rubecula)
 5. Pčelarice (Meropidae)
 6. Noćna čaplja (Nycticorax nycticorax)
 7. Velika sjenica (Parus major)
 8. Zelendur (Chloris chloris)
 9. Sivi sokol (Falco peregrinus)
 10. Pupavac (Upupa epops)
 11. Jastreb kokošar (Accipiter gentilis)
 12. Siva čaplja (Ardea cinerea)