Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  24.07.2021, 12:45h


Svjetski tjedan vretenaca

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju Svjetskog tjedna vretenaca u subotu 24. srpnja na Roškome slapu, koji je tim povodom odjenut u bajkovito ruho. Uz izložbu fotografija vretenaca umjetnika Petra Sabola, najmlađi posjetitelji uživali su u izradi vretenaca od raznih materijala i ostalih vilinskih predmeta.

Vretenca su skupina beskralježnjaka koja svojim životnim ciklusom povezuju vodene i kopnene ekosustave. Pojavili su se na Zemlji prije 320 milijuna godina i do danas zadržali prvobitni oblik. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno je 38 vrsta vretenaca, od kojih je 9 i uvršteno u Crvenu knjigu vretenaca Hrvatske. Na međunarodnoj razini sve je više događanja vezanih za podizanje svijesti o toj za ekosustav iznimno važnoj vrsti koja je indikator čistoće okoliša i kvalitete staništa. Nažalost, vretenca su ugrožena industrijskim onečišćenjem, regulacijom vodotoka i isušivanjem močvarnih staništa i sve ih je manje.

Ove se godine Svjetski tjedan vretenaca obilježavao se od 17. do 25. srpnja.

Povlašteni zato što se brinemo o zaštiti prirode, svjesni smo da su mudrost i znanje vrline koje nam valja stjecati. Zato je edukacija jedna od naših temeljnih zadaća: ona je sadržana u svakom projektu koji kao ustanova provodimo. Najveća prednost znanja jest to da je prenosivo, pa su tako oni koji poznaju Krku najbolji njezini glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš njegov su zalog za budućnost. To je i razlog zbog kojega posebnu pažnju posvećujemo djeci kako bi mogla pobliže upoznati svoj zavičaj, posjetiti lokalitete o kojima uče, biti zagovornici očuvanja prirodne i kulturnopovijesne baštine i nositelji nekih novih vrijednosti u očuvanju okoliša.