Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  04.03.2021, 09:51h


Torak je ime novog broda u floti NP „Krka“

U anketi na društvenim mrežama prijatelji NP „Krka“ izabrali su ime broda koji će ovog proljeća zaploviti omiljenom izletničkom rutom

Vožnja brodom od Skradinskoga buka do Roškoga slapa od samih je početaka izletništva na Krki posebna atrakcija. Zato je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ojačala svoju flotu novim brodom, za 98 putnika, s dva člana posade. To moderno plovilo ima jednu otvorenu i jednu zatvorenu palubu, s udobnim sjedalima i klimatizacijskim sustavom. Opremljeno je rampom za osobe s invaliditetom, za koje su osigurana mjesta. Ima i dva toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom.

Posjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, zato je naša obveza da im omogućimo potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima“, kazala je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica i dodala: „S obzirom na veliku zajednicu ljubitelja prirode Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' odlučila je pozvati posjetitelje, pratitelje i prijatelje Parka da preko društvenih mreža izaberu ime novog broda. Na izbor su bila ponuđena četiri imena vezana upravo za početak izletničke rute koja kreće sa Skradinskog buka.

U anketi je ime Torak dobilo najviše glasova, pa je to ime rješenjem potvrdila i Uprava unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Torak, vrelo u obliku jezera, smjestio se u središtu bajkovitog sutoka rijeka Krke i Čikole. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.